Tuesday, September 28th, 2021

Cervikalni vertigo


Bol u vratu moze biti pracen osecajem vrtoglavice

Bol u vratu cesto moze pratiti osecaj vrtoglavice, ali tesko je reci da li su ova dva simptoma povezana ili se slucajno pojavljuju udruzeno. Uticaj polozaja glave na ravnotezu je poznat odavnina. Medjutim, klinicki sindrom koji povezuje bol u vratu i/ili povradu vrata sa vrtoglavicom i neravnotezom se razmatra od 1950te

Cerviklani vertigo je termin koji oznacava osecaj neravnoteze i vrtoglavice kao posledice odredjenog patoloskog procesa na vratu. Vrtoglavica kod ovog sindroma nije u vidu osecaja okretanja okoline (kao sto se vidja kod perifernog vestibularnog sindroma), nego vise osecaj neravnoteze i mutnoce u glavi.

Cervikalni vertigo

Cervikalni vertigo je kontroverzna dijagnoza jer ne postoji dijagnosticki test koji moze da potvrdi da je problem sa vratnom kicmom uzrok vrtoglavica. Cervikalni vertigo se pripisuje pacijentima koji su imali povredu vrata, a osecaju bol u vratu i nekakvu vrtoglavicu, dok su ispitivanjem iskljuceni svi drugi uzroci vrtoglavica.

Kod pacijenata sa cervikalnim vertigom, simptomi su izrazeniji u toku pokretanja glave ili nakon sto je glava dugo bila u jednom polozaju. Vrtoglavica se skoro uvek javlja nakon bola u vratu, a cesto je pracena i glavoboljom. Takodje, kako bol u vratu pocne da popusta, i vrtoglavica se smanjuje. Opisana vrtoglavica obicno traje minutima ili satima.

Pacijenti sa cervikalnim vertigom obicno se zale na opstu nestabilnost koja se pojacava sa pokretima glave i kretanjem u prostoru. Ne postoje formalne studije, ali se smatra da je ovo retka dijagnoza.

Dijagnosticki protokol kod sumnje na cervikalni vertigo podrazumeva detaljno ispitivanje sistema za ravnotezu, sto podrazumeva testova koji ispituju i periferne i centralne vestibularne puteve.

Cervikalni vertigo se javlja nakon trzajnih povreda vrata ili glave, i cesto je udruzen sa povredama mozga ili unutrasnjeg uva.

Vecina pacijenata sa cervikalnim vertigom oseti poboljsanje nakon tretmana vratnog problema.

Zakljucak

Cervikalni vertigo je sindrom bola u vratu pracenog iluzijom kretanja i neravnoteze; ova dijagnoza se postavlja iskljucivo kod pacijenata kod kojih su ostali uzroci vrtoglavica iskljuceni nakon detaljnog pregleda i ispitivanja.