Tuesday, September 28th, 2021

Neuritis vestibularisa


Akutni periferni vestibularni deficit

Culo za ravnotezu, smesteno u unutrasnjem uvu salje preko vestibularnog zivca informacije o nasim kretnjama. Mozak simultano prima informacije iz oba cula (desnog i levog). U trenutku kada dodje do poremecaja funkcije jednog cula nastaje iznenadna jaka vrtoglavica pracena mucninom, povracanjem i izrazenom nestabilnoscu.

Upala vestibularnog zivca

Smatra se da je uzrok akutnog perifernog vestibularnog deficita posledica upale vestibularnog zivca. Pretpostavka je da je neki neurotropni virus doveo do upale zivca, te nervni impulsi sa obolele strane ne pristizu ka mozgu. To dovodi do trenutne dezorjentisanosti u prostoru, sto se manifestuje jakom vrtoglavicom i izrazenom nestabilnoscu, a to je sve praceno autonomnim simptomima kao sto je jaka mucnina, povracanje i preznojavanje.

Simptomi upale vestibularnog zivca

Kod nekih pacijenata mogu biti prisutni prodromni simptomi u prethodnih par dana, koje pacijenti obicno opisuju kao iznenadnu kratkotrajnu nestabilnost ili vrtoglavicu. Jaka vrtoglavica nastaje iznenada, pacijentu se sve okrece, ima jaku mucninu, povraca u vise navrata, a prvi dan je obicno toliko nestabilan da ne moze samostalno da se krece.

Centralna kompenzacija i oporavak

Centralna kompenzacija je mehanizam koji podrazumeva da mozak uci da prima informacije iz zdravog uva – uva u kojem funkcionise culo za ravnotezu. Efekti centralne kompenzacije vidljivi su tek nakon nedelju dana kada obicno prolaze simptomi akutne faze. Pacijent postaje stabilniji, vrtoglavica se smanjuje, mucnina prestaje ili se smanjuje i pacijent obicno vise ne povraca. U ovoj fazi, kada centralna kompenzacija nije potpuna, pacijent iz dana u dan postepeno ima sve manje vrtoglavica, sve slabijeg intenziteta, stabilnost u hodu se popravlja, a vrtoglavicu obicno oseti nakon naglog okretanja pogotovo ka oboleloj strani.

Dijagnoza vestibularnog neuritisa

Dijagnoza se obicno postavlja na osnovu karakteristicnih simptoma i pregledom (neuro-otoloskim pregledom). U akutnoj fazi uocava se nistagmus sa perifernim karakteristikama (jaci je pri pogledu u smeru, smanjuje se pri fiksaciji); head-impulse test je pozitivan ka oboleloj strani, head-shaking pojacava postojeci nistagmus, dok kalorijski test potvrdjuje jednostranu slabost.

Neuritis-Vestibularisa Odsutan odgovor na kalorijskom testu sa desne strane, potvrdjuje dijagnozu kod pacijenta sa karakteristicnom klinickom slikom akutnog vestibularnog sindroma: jaka vrtoglavica, pracena nestabilnoscu, mucninom i povracanjem.

U kasnijoj fazi, kada je doslo do kompenzacije, pacijent nema vise spontani nistagmus, head-impulse test je pri klinickom pregledu obicno negativan, dok se samo specijalnom video kamerom – video head impulse test moze potvrditi deficit obolele strane. Kalorijski test ce cak i nakon vise godina pokazivati slabost obolele strane. U pojedinim slucajevima, nalaz na kalorijskom testu se moze popraviti usled oporavka funkcije vestibularnog zivca.

VEMP (vestibularni evocirani miogeni potencijali) u najvecem broju slucajeva bice obostrano prisutni, jer je donja grana vestibularnog zivca retko zahvacena. Medjutim kada je zahvacen ceo zivac, vestibulo-cervikalni refleks ce sa obolele strane izostajati.

MR glave nije od pomoci u postavljanju dijagnoze, jer kod vestibularnog neuritisa ne mogu se videti nikakve promene. Magnetna rezonanca se koristi u slucajevima kada je klinicka slika nejasna i kada je potrebno otkloniti sumnju ka drugim patoloskim entitetima.

Terapija vestibularnog neuritisa

U akutnoj fazi, kada pacijent ima jaku vrtoglavicu, jaku mucninu i povraca, daje se simptomatska terapija, a to su vestibulo supresivi (smanjuju osecaj vrtoglavice), antiemetici (lekovi protiv mucnine i povracanja) i sedativi. Cim pacijentu postaje bolje, ovi lekovi se ukidaju jer njihovo dejstvo je takvo da bi daljim koriscenjem usporiti i onemogucili proces centralne kompenzacije, koja je bitna radi oporavljanja i uspostavljanja dobre funkcije vestibularnog sistema.
Cim pacijentu postane bolje ukljucuje se program vezbi koji se naziva vestibularna rehabilitacija. Ovo su vezbe koje imaju za cilj da forsiraju vestibularne puteve koji nam omogucavaju stabilnu sliku pri kretanju i koji nam omogucavaju stabilnost. Pacijenti kojima se prepisu vezbe vestibularne kompenzacije, brze ce se oporavljati.

Prognoza oporavka od vestibularnog neuritisa

Iako veoma dramaticna klinicka slika kod pacijenata sa vestibularnim neuritisom, kod vecine dolazi do oporavka. Mladji pacijenti se oporave brzo, i to obicno u roku od par nedelja, dok je oporavak kod starijih sporiji i obicno traje mesecima.

Mladji pacijenti se u najvecem broju slucajeva oporave u potpunosti, dok kod nekih ipak ostane povremena nestabilnost narocito pri naglim pokretima u prostoru, naglim okretima. Stariji pacijenti (preko 60god) se cesto ne oporave nikad u potpunosti; laka nestabilnost i povremene vrtoglavice mogu ih pratiti ceo zivot.