Tuesday, September 28th, 2021

Perilimfna fistula


Sta je to perilimfna fistula ?

perilimfna_fistulaPerilimfna fistula je rascep ili defekt na membrani koja razdvaja srednje od unutrasnjeg uva. Ove membrane se nalaze na okrulom i ovalnom prozoru i razdvajaju prostor srednjeg uva od unutrasnjeg uva koje je ispunjeno tecnoscu.
Promene vazdusnog pritiska u srednjem uvu (npr. u avionu) normalno ne uticu na unutrasnje uvo. Medjutim, kada je fistula prisutna, promene pritiska u srednjem uvu direktno se prenose na unutrasnje, stimulisuci senzorne celije ravnoteze ili sluha i stvaraju karakteristicne simptome.

Simptomi perilimfne fistule

Simptomi pefilimfne fistule su: vrtoglavica, neravnoteza, mucnina i povracanje. Neki pacijenti osecaju zujanje ili punocu u uvu, a mogu primetiti i pad sluha. Vecina pacijenata sa fistulom primecuje da se simptomi pogorsavaju pri promenama nadmorske visine (lift, avion, penjenje na planinu) ili vazdusnog pritiska (promene vremena), ili pri naporu i aktivnostima.

Uzroci perilimfne fistule

Povreda glave je najcesci uzrok fistule; obicno nataje nakon direktnog udarca glave ili po nekad nakon trzajne povrede. Fistula moze nastati i nakon nagle promene intrakranijalnog ili atmosferskog pritiska kao sto se vidja pri ronjenju, avionu, podizanju velike tezine ili porodjaju. Fistula moze biti prisutna nakon rodjenja ili kao posledica hronicne ili teske upale uva. Retko nastaju spontano. Fistula je obicno prisutna u jednom uvu, retko oba.

Dijagnoza perilimfne fistule

Postavljanje ove dijagnoze je obicno na osnovu simptoma i pregleda od cega je bitan pozitivan fistula test.

Direktan dokaz da postoji perilimfna fistula je hirurska eksploracija srednjeg uva kada se moze direktno videti mesto odakle curi tecnost.

Terapija perilimfne fistule

U vecini slucajeva fistula moze sama da zaraste, a to se postize tako sto se pacijentu savetuje da odmara.
Ukoliko su simptomi izrazeni, a fistula ne zarasta i pored lezanja ili ukoliko dolazi do progresivnog slabljenja sluha, indikuje se hirursko zatvaranje fistule. Hirurska korekcija fistule podrazumeva stavljanje grafta preko defekta na ovalnom ili okruglom prozoru.
Pacijentima sa perilimfnom fistulom se savetuje da izbegavaju podizanje teskih predmeta, napinjanje, saginjanje i sve druge aktivnosti koje pojacavaju pritisak u glavi jer bi to dovelo da pogorsanja simptoma i onemogucavanja da fistula zaraste. Takodje, vazno je da se izbegavaju promene pritiska kao sto su voznja liftom, avionom, putovanje na planinu, jer bi i to takodje dovelo do pogorsanja simptoma.