Tuesday, September 28th, 2021

Tinnitus – zujanje u uvu


Sta je to Tinnitus ?

Tinitus ili zujanje u uvu je subjektivno prisustvo zvuka u jednom ili oba uva ili u glavi. Zujanje u uvu moze biti povremeno ili konstantno. Pacijenti ga opisuju kao pistanje, sustanje, zvizdanje, bubnjanje, kliktanje . . . i moze varirati po intenzitetu.

zujanje u uvuZujanje u uvu je veoma cesto. Vecina studija pokazuje prevalencu u odrasloj populaciji u opsegu od 10 do 15%, sa vecom prevalencom u poznijim godinama (izmedju 6te i 7me dekade). Ne postoji polna razlika u prevalenci zujanja.

Najcesci oblik zujanja u uvu je subjektivni tinitus, tj zvuk u uvu koji drugi ljudi ne cuju. Objektivni tinitus moze je zvuk koji moze cuti i osoba koja pregleda pacijenta. Ovo je redji oblik tinitusa koji se javlja u manje od 1% slucajeva.

Hronicni tinitus moze da bude uznemiravajuci i da znacajno narusava kvalitet zivota kod odredjenih pacijenata. Oko 25% osoba sa hronicnim zujanjem u usima, dozivljava svoje zujanje dovoljno uznemiravajuce da se obraca za medicinsku pomoc. Zujanje u usima moze da utice na covekovu sposobnost da radi i da se bavi dnevnim aktivnostima ili da zbog toga ne moze da zaspi ili ga budi nocu.

Uzroci zujanja i povezani faktori

Vecina zujanja u uvu je povezana sa ostecenjem auditivnog sistema (sluha), medjutim ono moze biti povezano i sa drugim faktorima: povreda vilice, glave ili vrata; izlozenost nekim lekovima; ostecenje nerva; ili problemi sa cirkulacijom. Kod izrazenog zujanja mogu postojati udruzeni faktori kao sto je oslabljen sluh, vrtoglavica, povreda glave, infekcije sinusa ili srednjeg uva; mogu bolovati od migrene.

Cetrdeset posto pacijenata koji imaju zujanje u usima zale se na smanjenu toleranciju ka zvucima – hiperakuza (preglasno dozivljavanje zvukova iz okoline) ili mizofonija – fonofobija (smetanje – strah od zvuka iz okoline). Dok je vecina zujanja u usima povezana sa nekim oblikom ostecenja sluha, oko 18% slucajeva nema nikakvih problema sa sluhom.

Oboljenja uva

Smatra se da je izlozenost jakim zvucima i buci vodeci uzrok zujanja u usima.

Presbikuza je slabljenje sluha usled godina. Tinitus se cesto vidja kod ovih starijih pacijenata.

Oboljenja srednjeg uva: Tinitus se vidja kod oko 65% pacijenata sa otosklerozom. Kod upale srednjeg uva, moze biti prisutno zujanje, koje obicno po izlecenju prolazi. Medjutim kod hronicne upale srednjeg uva zujanje je uvu je cesto prisutno.

Oboljenja unutrasnjeg uva kao sto je Menierova bolest takodje su pracena zujanjem u usima.

Ostecenje vestibulo-kohlearnog nerva i promene u centralnom auditivnom sisitemu

Akusticki neurinom ili vestibularni svanom je benigni tumor ovog zivca koji se manifestuje zujanjem u uvu sa obolele strane; sindrom mikrovaskularne kompresije takodje za jedan od simptoma ima zujanje u uvu.

Osecaj zujanja u uvu moze biti posledica hiperaktivnosti centralnog auditivnog sistema, posebno auditivnog korteksa. U tim slucajevima, smatra se da je tinitus posledica ostecenja kohlee ili vestibulo-kohlearnog zivca.

Povrede glave i vrata

Poredeci sa uzrocima zujanja drugog porekla, zujanje u usima koje je posledica povrede glave ili vrata obicno se dozivljava znatno jace i glasnije. Kod ovih pacijenata zujanje je cesto povezano sa glavoboljama, vecim problemima sa koncentracijom i memorijom i vecim sansama za dobijanje depresije.
Somatski tinitus je termin koji se koristi za zujanje koj je povezano sa povredom glave, vrata ili zuba, kao sto je lose naleganje vilice ili temporomandibularnog zgloba i javlja se u odsustvu ostecenja sluha. Karakteristike somatskog tinitusa su: javlja se povremeno, vece fluktuacije u jacini i varijacije u dozivljavanju lokacije i oblika pojavljivanja.

Lekovi

Mnogi lekovi mogu izazvati ili pojacati tinitus. A to su obicno neki nesteroidni anti-inflamatorni lekovi, neki antibiotici, diuretici petlje, aspirin i drugi salicilati, quinine i hemoterapija (kao sto su carboplatin i cisplatin). U zavisnosti od leka i doze, tinitus moze biti prolazni ili trajni.

Vaskularni uzroci

Pulsirajuci tinitus je ritmican pulsirajuci zvuk koji se povremeno javlja i obicno je u skladu sa srcanim otkucajima. Ovaj oblik zujanja u uvu je obicno rezultat zvuka koji se formira u krvnom sudu u blizini unutrasnjeg uva. Pulsirajuci tinitus obicno nije opasan. Medjutim, po nekad je povezan sa ozbiljnim medicinskim stanjima kao sto je visok krvni pritisak, ateroskleroza, anemia, vaskularni tumor ili aneurizma.

Ostali moguci uzroci zujanja u usima

Ostali uzroci koji su povezani sa zujanjem u usima su: visok nivo stresa, infekcija sinusa ili prehlada, autoimune bolesti (kao sto je reumatoidni artiritis ili lupus), hormonalne promene, diabetes, fibromialgia, Lajmska bolest, alergije, deficijencije vitamina, pritisak cerebrospinalne tecnosti, izlozenost olovu. Kao dodatak, preterani unos alkohola ili kofeina dovodi do zujanja kod nekih ljudi.

Dijagnoza

Kod pacijenta sa zujanjem osnovno je da se napravi ORL pregled, potom audiometrija (merenje sluha) i timpanometrija (ispitivanje funkcije srednjeg uva).
Kod vecine pacijenata sa zujanjem u usima, a pogotovo ako je zujanje jednostrano rade se i detaljnija ispitivanja i dijagnosticke procedure:
OAE – Otoakusticke emisije (ispitivanje funkcije slusnis celija unutrasnjeg uva)
BERA test – Auditivni evocirani potencijali (ispitivanje funkcije slusnog zivca)
VEMP – Vestibularni evocirani miogeni potencijali (ispitivanje funkcije donjeg vestibularnog zivca)
MR glave – Magnetna rezonanca glave
nekad se rade i specificne laboratorijake analize

Terapija zujanja u usima

Ukoliko se otkrije neki specifican uzrok zujanja u usima, onda se to oboljenje leci. Na primer, ukoliko je uzrok zujanju u usima disfunkcija temporomandibularnog zgloba, prepisuje se terapija koja ce popraviti funkciju ovog zgloba; ukoliko je infekcija uva uzrok, onda se prepisuje odgovarajuca terapija; kod otoskleroze, terapija je hirurska . . .

Medjutim, kod vecine zujanja u usima, gde ne postoji specifican uzrok, koristi se razlicit pristup u lecenju, a to ukljucuje medikamentoznu terapiju, savetovanje i aparate koji maskiraju samo zujanje. I vazno je znati da ne pomaze svakom pacijentu sa zujanjem ista terapija.

Tinitus maskeri

Tinitus maskeri su aparati koji emituju zvuk koji ne eliminise zujanje, vec prekriva zujanje u uvu. Ideja tinitus maskera, bazirana je na cinjenici, da je zujanje uvek jace i vise smeta u tisini. Neki pacijenti navode da bolje spavaju ukoliko koriste tinitus masker. Takodje kod nekih pacijenata nosenje maskera moze da suprimira zujanje u usima kratak period i po skidanju ove naprave.
Slusni aparati se ponekad koriste kao maskeri. Ukoliko je ostecen sluh, nosenjem slusnog aparata popravlja se oslabljen sluh, dok se obicno zujanje manje primecuje, a kod nekih pacijenata moze na trenutke i da prestane.
Kohlearni implant koji se ugradjuje kod osoba koje su izrazito tesko nagluve ili potpuno gluve, suprimira tinitus u 92% slucajeva. Smatra se da je to posledica otklanjanja tisine ili zbog direktne elektricne stimulacije slusnig zivca.