Tuesday, September 28th, 2021

VEMP


VEMPVestibularni evocirani miogeni potencijali
Ovo je test koji se od skoro pojavio u kliničkoj praksi. Zasniva se na tome da je moguće stimulisati vestibularno čulo jakim zvučnim signalom.

Tokom ovog testa pacijent leži a elektrode se postavljaju na njegov vrat. Tokom snimanja odgovora pacijent ima zadatak da podigne glavu kako bi vratni misici na kojima se nalaze elektrode zategli. Elektrode na vratu beleže vestibulo-cervikalni refleks. Prisustvo ovog refleksa označava funkciju sakulusa (dela vestibularnog čula), donjeg vestibularnog živca i vestibulospinalnog nervnog puta.

Odsustvo vestibularnih evociranih miogenih potencijala najčešće se vidja kod oboljenja unutrasnjeg uva ili donje grane vestibularnog živca. Medjutim i kod centralnih vestibularnih poremećaja kao što je MS (multipla skleroza), ovaj refleks može biti odsutan ili češće njegova amplituda produžena zbog zahvaćenosti vestibulo-spinalnog trakta demijelinizacijom.

Medjutim patološki nalaz kod ovog testa može se manifestovati i povećanom amplitudom. To se po nekad vidja kod početnog stadijuma Menierove bolesti, medjutim ovo je često patognomoničan znak za dehiscenciju gornjeg polukružog kanala, kada je vestibulo-cervikalni refleks prisutan i pri znatno slabijoj zvučnoj stimulaciji.