Tuesday, September 28th, 2021

Neravnoteza i nestabilnost


Svetlucanje pred očima, mračenje ili osećaj pred gubitak svesti su najčešće posledice niskog pritiska ili ortostatkse hipotenzije, anemije ili sinkope.
Konfuzija praćena preznojavanjem, strahom, drhtanjem, osećajem pred gubitak svesti su najčešće posledica metaboličkih poremećaja kao što je nagli pad koncentracije šećera u krvi.
Neravnoteža može da prati napade vrtoglavica ili da se javi i postoji ne zavisno od vrtoglavica. Pacijenti se najčešće žale na zanošenje prilikom kretanja, nestabilnost pri stajanju i kretanju. Ovakvo stanje je najčešće posledica starenja, multisenzornih oboljenja ili posledica nedovoljno oporavljenog čula za ravnotežu nakon naglo nastaloog oštećenja. Takodje kod oboljenja i poremećaja funkcije malog i velikog mozga, oboljenja lokomotornog sistema i polineuropatija može da posotoji osećaj nestabilnosti i neravnoteže.
U ovim slučajevima je svakako povećan rizik od pada, te je nestabilnost često praćena osećajem straha.
Poremećaji sluha najčešće prate vrtoglavice i nestabilnost uzrokovanu oboljenjima unutrašnjeg uva, a preko 50-te godine mogu da budu zajednički kod svih tipova vrtoglavica.