Tuesday, September 28th, 2021

Terapija


Vestibularna rehabilitacija

Ovo je program vezbi koji se prepisuje pacijentima sa ostecenjem jednog ili oba vestibularna cula. Vezbe imaju za cilj da omoguce pacijentu stabilnu sliku i prilikom kretnji i da oslanjajuci se na drugo zdravo vestibularno culo, odnosno na druge senzorne impute kao sto su vid i propriocepcija poprave stabilnost pacijenta.

Brandt-Darofove vezbe

ovo su vezbe koje se pokazu pacijentu i koje on sam moze da izvodi kod kuce. Prepisuju se kod ucestalih i ponavljanih polozajnih vrtoglavica, ali i drugih vestibularnih ostecenja.

Kanal repozicioni manevri

BPPV (Bezazlene Prolazne Polozajne Vrtoglavice) su najcesci uzrok osecaja okretanja. Dijagnostickim testom se utvrdjuje koje uvo i koji kanali su zahvaceni cepom kristala – otokonija. Postoji nekoliko manevara koji se koriste u lecenju polozajnih vrtoglavica.

Intratimpanalna instilacija

Ovo podrazumeva ubrizgavanje leka direktno u srednje uvo kroz bubnu opnu. U terapiji vestibularnih oboljenja koriste se kortikosteroidi i Gentamicin.

Dijeta

kod Menierove bolesti savetuje se neslana dijeta kako bi se smanjio pritisak endolimfe u unutrasnjem uvu. Kod migrena koje su veoma cest uzrok vrtoglavica odredjne namirnice koje mogu isprovocirati napad se izbegavaju

Medicinsko savetovanje

Ovo je vrlo bitan aspekt terapije kod pacijenta sa poremecajem ravnoteze. Pacijentu je uvek lakse kada mu se objasni priroda zdravstvenog problema. Potrebno je skrenuti paznju kod odredjenih ostecenja da pacijent ne sme da se penje na merdevine, kaci zavese ili menja sijalicu. Takodje potrebno je zabraniti i upravljanje motornim vozilima dok ne dodje do oporavka ili na zalost nekim pacijentima se odredjene kategorije oduzimaju trajno.

Lekovi

Terapija varira od toga da li je problem akutan ili hronicni. Kod nekih oboljenja prepisuje se i preventivna terapija koja ima za cilj da spreci i ublazi sledeci napad vrtoglavice; dok se prepisuju i lekovi koje pacijent uzima u toku samog napada kako bi ublazio tegobe.

Hirurska terapija

Ukoliko medikamentozna terapija ne dovede do poboljsanja, a vrtoglavica koju pacijent ima znacajno remeti kvalitet zivota, prelazi se na hirursko resavanje problema. Naravno ne lece se hirurski sve bolesti koje dovode do vrtoglavica.