Sunday, August 1st, 2021

Nevestibularni uzroci


1. Dficit B12 vitamina
2. Poremećaj rada funkcije štitaste žlezde-hipotireodizam
3. Vasculitisi(Coganov sisdrom,Susac sindrom,Behcetova bolest,Wgenerova granulomatoza..)
4. Vaskularna kompresija na vestibularni nerv
5. Sindrom hiperviskoznosti krvi
6. Zloupotreba lekova i alkohola(barbiturati,sedativi,antidepresivi…)

Često osobe koji imaju problem sa ravnotežom ne umeju dobro da opišu šta im se dešava, pa ošamućenost, svetlucanje pred očima osećaj da će da se onesveste, nesvesticu, lebdenje, propadanje opisuju kao vrtoglavicu. Ovakva stanja su ipak češće uzrokovana drugim uzrocima kao štio su:

1. PRESINKOPE I SINKOPE (osećaj sličan guitku svesti ili nesvestice)
Ovakvo stanje nastaje kad postoji difuzno smanjenje cirkulacije u mozgu
Najčešći uzroci su:

1.Ortostatska hipotenzija – snižen krvni pritsak u uspravnom položaju, prilikom naglog ustajanja iz ležećeg, sedećeg ili čučećeg položaja. Ili na primer posle dugotrajnog stajanja, stajanja na toploti ili izloženosti suncu, kod anemije, dehidracije, duge upotrebe antihipertenzivnih lekova ili insuficijencije baroreceptora u zidovima krvnih sudova.

2.Vazovagalni napadi
Pre onesvešćivanja pacijent ima osećaj lebdenja, ošamućenosti zujanja u ušima, bol u stomaku ili neku nelagodnost u stomaku.
Ovi simtomi najčešće nastaju kod jakog bola, straha, dugotajnog stajanja u uslovima vlažnosti i toplote.
Ovo je uzrokovano aktivacijom vazodepresornih centarau produženoj moždini što dovodi do usporenog rada srca, smanjenog srčanog volumena krvi i smanjenja cirkulacije kroz mozak.

3. Hiperventilacija, češće kod mladjih ljudi, kad psotoji “glad za vazduhom“ duboki udisaji, osećaj kočenja oko usta ili usta, trnjenje u rukama i nogama osećaj knedle u grlu, stezanja u grudima.
Hiperventilacija dovodi do sniženja CO2 tj karbon dioksida u krvi a to dovodi do stezanja krvnih sudova mozga i posledični smanjenja cirkulacije kroz mozak.

4. Smanjen srčaniili kardijalni volumen krvi
Kod aritmija, srčane slabosti oboljenja srčanih zalistaka …

2. PSIHOFIZIOLOŠKI VERTIGNIOZNI SIMTOPMI

Mnoga psihijatrijska oboljenja, anksioznost, napadi straha, fobije i panični napadi mogu biti praćeni stanjima sličnim vrtoglavicama

3.HIPOGLIKEMIČNI VERTIGINOZNI SIMPTOMI

Snižena koncentracija šećera u krvi ili hipoglikemija je praćena mentalnom konfuzijom, drhtanjem, znojenjem bledilom, osećajem onesvešćivanja ili čak gubitka svesti.

4. OPŠTA INTOKSIKACIJA LEKOVIMA I ALKOHOLOM

Sedativi, barbiturati, antihipertenzivi, antiepileptici, alkohol mogu da dovedu do poremećaja ravnoteže i nestabilnosti.

5. BOLESTI OKA
Često se pacijenti koji tek počinju da nose naočare žale na nestabilnost praćenu glavoboljom, kao i posle značajnog slabljenja vida i povećavanja dioptrije. Razna oboljenja oka i mišića koji pokreću oči mogu biti praćena osećajm vrtoglavice i nestabilnosti.

6.MULTISENZORNA OBOLJENJA

Brojna oboljenja koja utiču na sisteme koji učestvuju u održavanju ravnoteže mogu da dodvedu do nestabilnosti i neravnoteže. Diabetes mellitus praćen polineuropatijom, degenerativna oboljenja zglobova, fiziološko starenje takodje …

Pored ovih stanja osećaj neravnoteže, vucenja ili zanošenja u jednu stranu može nastati i kao posledica hroničnog oštećenja čula za ravnotežu (vestibularnog sistema) ili hronične disfunkcije ili oboljenja malog mozga(cerebeluma)